Carta (româna)

Carta pentru abolirea universala a maternitatii surogat

Maternitatea surogat, numita si « gestatie pentru altcineva » (GPA), practicata in diferite tari, consta în a pune la dispozitie corpul femeilor pentru a da nastere unor copii care vor fi încredintati persoanelor care i-au comandat.

Departe de a fi doar un gest individual, aceasta practica sociala este realizata de catre întreprinderi de reproducere umana, într-un sistem organizat de productie, care include laboratoare, medici, avocati, agentii etc. Acest sistem are nevoie de femei ca mijloace de productie, astfel încît sarcina si nasterea devin procese functionale cu valoare de utilizare si cu valoare de piata, si se înscriu în cadrul globalizarii pietelor corpului uman.

Atunci cînd nici o lege nu îl protejeaza, corpul femeilor este solicitat ca resursa pentru industria si pietele reproducerii. Unele femei consimt sa se angajeze într-un contract care la alieneaza sanatatea, viata si propria persoana, facînd-o sub presiuni multiple : raporturi de dominatie familiala, sexiste, economice, geopolitice.

Din copil, maternitatea surogat face un produs cu valoare de schimb, ceea ce anuleaza distinctia dintre persoana si lucru. Respectul corpului omenesc si egalitatea între femei si barbati trebuie sa prevaleze fata de interesele particulare.

In consecinta, în numele drepturilor omului, noi, semnatari ai Cartei:

  • denuntam utilizarea fiintelor umane ale caror valoare intrinseca si demnitate sunt eliminate, în profitul une valori de utilizare sau al unei valori de schimb,
  • refuzam comercializarea corpului femeilor si a copiilor,
  • solicitam Frantei si celorlalte state europene sa respecte conventiile internationale de protectie a drepturilor omului si ale copilului pe care le-au semnat, si sa se opuna cu fermitate oricarei forme de legalizare a maternitatii surogat la nivel national sau international.

Solicitam acestor state, în numele egalei demnitati a tuturor fiintelor umane, sa actioneze cu fermitate pentru abolirea acestei practici la nivel international, promovînd mai cu seama redactarea, adoptarea si punerea în practica eficace a unei conventii internationale pentru abolirea maternitatii surogat.

Publicité